Tel: 06-27876388
Louis: 06-27876388
Thea: 06-27876388

De beeldentuin is weer geopend! Tot 20 augustus is de beeldentuin open van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Matthijs de la Rive Box exposant Beeldentuin Witharen 2018

Matthijs de la Rive Box exposant Beeldentuin Witharen 2018

Geplaatst op: 25 feb, 2018

Matthijs de la Rive Box exposant Beeldentuin Witharen 2018


Als jongen was ik al gefascineerd door de mogelijkheden die mijn padvinders mes kon geven aan hout, als ik het de vrije hand gaf in een tak. Mijn liefde voor hout als materiaal en als middel om vormen in uit te drukken is mijn hele leven blijven spelen. Eerst, toen ik beroepshalve nog als elektronicus werkzaam was in de computer industrie, ontstonden voornamelijk abstracte ornamentele en decoratieve objecten in reliëf en ajour. Later toen ik docent handvaardigheid werd, ging ik mij, met en zonder leerlingen, steeds meer toeleggen op vol-ruimtelijke sculpturen in hout. Daarnaast ontwikkelde het werken met hout zich steeds meer via het meubelmaken naar het vakgebied ‘functionele vormgeving’ of ‘design’. Samen met leerlingen werkte ik aan ontwerp en productie van meubelstukken en gebruiksvoorwerpen, waarbij steeds meer ruimte ontstond voor een grote variëteit aan materialen, constructies en de wisselwerking daartussen.
Sinds twintig jaar werk ik vooral in steen. Eerst in abstracte vormen, ontstaan uit serpentijn, kissi, steatiet en albast. De laatste tijd leg ik mij ook toe op meer figuratieve sculpturen, met name handen
Was het beeldhouwen eerst een hobby die ik met veel plezier uitoefende naast mijn werk als docent, momenteel neemt het sinds vele jaren een meer professionele plaats in mijn leven in.
Mijn manier van werken zou ik willen omschrijven als intuïtief – organisch.
Intuïtief in die zin dat het beeld ontstaat tijdens het werken in wisselwerking met de steen. Organisch, omdat ik er meestal naar streef om de sculpturen zo te maken dat er een harmonisch organisch geheel ontstaat van vloeiende vormen, waarin alles met elkaar samenhangt. Ik werk vrijwel nooit naar een idee of een concept, wel naar thema’s.
Steeds probeer ik om de ruwe steen als uitgangspunt te nemen voor de vorm die er uit vrij wil komen. De manier van bewerken speelt daarbij een belangrijke rol. De beweging van beitel of rasp is sterk medebepalend voor het verloop van lijnen en vlakken die ontstaan. Hierbij ben ik steeds op zoek naar het vinden van een evenwicht tussen de invloeden van enerzijds het vlak dat spanning en massa geeft; anderzijds de lijn die beweging geeft. Verder is het voor mij een uitdaging om te onderzoeken wat de grenzen van de mogelijkheden van steen zijn, zowel in technisch als in kunstzinnig opzicht.

Lindenlaan 17
7231 GB Warnsveld
0575-527713/0622288996
m.rivebox@upcmail.nl
www.matthijsdelarivebox.nl

Openingstijden Beeldentuin Witharen(gem. Ommen):
1 april t/m 30 september op donderdag t/m zondag van 11.00u- 17.00u.
www.atelierwitharen.nl

Contactformulier

Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.