Tel: 06-27876388
Louis: 06-27876388
Thea: 06-27876388

De beeldentuin is weer geopend! Tot 20 augustus is de beeldentuin open van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Jan van de Wetering gastexposant “75 jaar Vrijheid” In Beeldentuin Witharen

Jan van de Wetering gastexposant “75 jaar Vrijheid” In Beeldentuin Witharen

Geplaatst op: 6 apr, 2020

Jan van de Wetering volgde na zijn pensionering de keramiekopleiding in Gouda, die hij in 2017 afrondde.   Hij woont sinds kort in Dedemsvaart. “Medio vorig jaar is de bouw en inrichting van mijn atelier (na veel vertraging) voltooid en sinds enkele maanden heb ik het nu, naar volle tevredenheid, in gebruik. Het is een plezier, om aan de realisatie van de beelden voor de expositie te kunnen werken.


Voor de verbeelding van het thema ’75 jaar bevrijding’ heb ik gekozen voor de klassieke compositie ‘open hand met vrijgelaten duif’. Ik heb hieraan de link met het voor deze vrijheid gebrachte offer toegevoegd. De titel van mijn werk zal dan ook ‘Geen vrijheid zonder offers’ zijn.

Inmiddels ben ik al aardig gevorderd met twee verschillende uitvoeringen van het door mij gekozen onderwerp. Eén realistische uitvoering en één, meer stilistische, modernere uitvoering. Als inspiratie voor beide beelden heb ik de klassieke voorstelling van de hand met de vrijgelaten duif genomen en deze verbonden aan de gedachte, dat er voor vrijheid offers gebracht worden.Bij het stilistische beeld heb ik d.m.v. gaten, de gehavendheid door de strijd vorm gegeven.
Het realistische beeld spreekt voor zich. De hand met de vrijgelaten duif symboliseert de verkregen vrijheid en de hand met de dode duif staat voor het offer, dat daarvoor is gebracht. De grondplaat met de kruizen is een verwijzing naar de oorlogskerkhoven.
De fragiele vormen en de kwetsbare constructie zijn een bijzondere uitdaging gebleken, maar in de tijd gezien, zou het allemaal moeten lukken voor de opening. De kwetsbaarste fase van het glazuren en het stoken moet echter nog beginnen.

Geen vrijheid zonder offers.
Omdat ik na de bevrijding geboren ben, kan ik niet uit eigen ervaring over de bezettingsjaren spreken. Het beeld dat ik over mijn geboorteplaats Kampen tijdens de oorlog heb, is gevormd door de schaarse verhalen, die mij hierover zijn verteld door de oudere gezinsleden.
Voor mijn ouders waren de oorlogsjaren met een boerderij en zes jonge kinderen weliswaar een zware tijd, maar het gezin is gezond en compleet gebleven. Dankzij de eigen voedselvoorziening met vee en een moestuin, was er vrijwel geen gebrek aan eten. Er was zelfs voldoende om de voedselzoekende landgenoten, die lopend en per fiets uit het westen van het land kwamen, de helpende hand te bieden. Kleding was een groter probleem en moeder moest erg creatief zijn met naald en draad.


Kampen lag op een strategische route voor de legertransporten en de historische brug over de IJssel werd om die reden tot tweemaal toe gebombardeerd. Ook werden voor de transporten de twee paarden van mijn ouders gevorderd. Vanwege die strategische ligging waren veel Duitse troepen aanwezig in Kampen en het geluid van de marcherende colonnes soldaten met stampende laarzen en vergezeld van marsliederen moet angstaanjagend zijn geweest.
Na de bevrijding op 17 april 1945 kon het normale leven snel worden opgepakt en was de dankbaarheid groot, dat het gezin de oorlog ongeschonden was doorgekomen.
Mede door de interesse van onze zoon voor de bevrijding van Europa door de geallieerden, hebben we de stranden van Normandië bezocht en de gedenkplaatsen en musea in de Ardennen en het zuiden van ons land. Met name de bezoeken aan de oorlogskerkhoven hebben daarbij heel veel indruk op ons gemaakt.
Dit gevoel heb ik als inspiratie gebruikt voor mijn inzending voor de expositie 75 jaar vrijheid, die ik titel “geen vrijheid zonder offers” heb gegeven.

 

 

Contactformulier

Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.