Tel: 06-27876388
Louis: 06-27876388
Thea: 06-27876388

De beeldentuin is weer geopend! Tot 20 augustus is de beeldentuin open van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Harma Wierbos exposant Beeldentuin Witharen 2019

Harma Wierbos exposant Beeldentuin Witharen 2019

Geplaatst op: 7 jan, 2019

Glaskunstenares Harma Wierbos (1956) woont en werkt in Alteveer, gem. Hoogeveen.

Harma heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot glas maar pas in 2010 werd het voor haar mogelijk om zelf aan de slag te gaan met verwerken van glas.
Via workshops bij bekende glaskunstenaars (Enith Benedictus en Steef Hendriks) heeft zij zich de grondbeginselen van glasfusen eigen gemaakt. Door de aanschaf van een eigen glasoven werd het mogelijk om haar techniek te ontwikkelen en te verfijnen en te experimenteren met de mogelijkheden van glas.
Harma werkt graag intuïtief. Eerst is er een vaag idee, meestal alleen een vorm en een kleurscharkering. Tijdens het bewerken van het glas ontstaan steeds nieuwe ideeën en inzichten en zo ontstaat uiteindelijk een glaskunststuk waar ze tevreden over is.
Alles gaat handmatig, er komen géén machines aan te pas. Ze gebruikt glaskorrels (vaak zelfgemaakt) in verschillende diktes om mooie effecten te verkrijgen.
Het laatste jaar is ze bezig geweest om de technieken van “Sandcasting” en “Kilncasting” onder de knie te krijgen.
Voor Sandcasting wordt in een zorgvuldig gemaakt bed van een mix van metselzand en bentoniet een afdruk van een vorm gemaakt. Deze vorm wordt daarna gevuld met glas en op hoge temperatuur gestookt. Doordat het glas in contact komt met het zand krijgt het aan de ene zijde een doffe uitstraling waarin mogelijk nog kleine resten van het zandbed te zien zijn. De andere zijde is glanzend.
Bij Kilncasting wordt via een zelfgevormde mal van gips en kwarts een afdruk gemaakt van bijvoorbeeld een kledingstuk waar herinneringen aan vast zitten. Bijzondere glaswerken zijn het resultaat van deze manier van werken.
Al sinds het begin van haar werken met glas exposeert ze o.a. in bibliotheken en kerken maar ook in beeldentuinen zoals “Zwakanaga” in Exloo en “Het Aardscheveld” in Assen en galerie “New Greenwich Village” in Veeningen.
Haar werken hebben geen eenduidige uitstraling. Soms figuratief maar ook abstract. Ze maakt grotere glaskunstwerken die buiten geplaatst kunnen worden maar ook kleinere werken voor het binnen interieur.
Voor Harma is het werken met glas een ontdekkingstocht waar voorlopig nog geen einde aan komt. Het zonlicht dat speelt in het glas, de mooie kleuren en vormen die door de breking van het licht te zien zijn. Het fascineert haar telkens weer.

Foto Gerrit Boer

Contactformulier

Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.