Tel: 06-27876388
Louis: 06-27876388
Thea: 06-27876388

De beeldentuin is weer geopend! Tot 20 augustus is de beeldentuin open van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Hannah van Schelven gastexposant expositie “75 Vrijheid”in Beeldentuin Witharen

Hannah van Schelven gastexposant expositie “75 Vrijheid”in Beeldentuin Witharen

Geplaatst op: 7 apr, 2020

 

 

Hannah van Schelven werd geboren in 1951 te Hengelo (O) en heette toen Annelous van Schelven. Als 6 jarig meisje werkte zij in het atelier van de Hengelose kunstenaar Riemko Holtrop. Daarna volgde zij cursussen in de School voor Scheppende Handen. Na een leraressenopleiding kinderverzorging, opvoeding en handenarbeid deed zij ruime ervaring op in het brede gebied van gezondheidszorg en welzijnswerk. Daarnaast volgde zij diverse cursussen zowel bij Artibus in Utrecht als bij het Creatief Centrum in Deventer.
In Mozambique gaf zij, naast haar ondersteundende werk bij de dienst sociale actie, les in kinderverzorging en handenarbeid.
De periode in Mozambique (en in mindere mate haar reizen naar Algerije en Burkina Faso) inspireerde haar werk in kleurstelling en vormgeving. Zij voelt zich geïnspireerd door groten zoals Picasso, de Mozambikaanse kunstenaar Malangatane en Corneille, die zich eveneens door zijn reizen naar Afrika heeft laten inspireren.
Bij terugkomst in Nederland besloot zij Beleid en Management van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit te studeren en werkte zij binnen de patiënten- en gehandicaptenbeweging.
Tijdens een—toevallig gekozen—cursus ‘Groot schilderen met acryl’ sloeg de vonk opnieuw over. Er ontvlamde een passie voor het beeldend verwoorden. Met deze ontdekkingsreis is zij nog steeds bezig. Sindsdien gebruikt zij de naam Hannah.
In haar werk variërend van geheel abstracte tot gestileerde figuratieve kunst probeert zij het hierboven beschreven proces in schilderijen en objecten te verbeelden.

Hannah maakt soms vogels. Vogels kunnen vliegen. Als zij schildert noemt zij ze vaak paradijsvogels. Paradijsvogels zijn voor haar metaforen voor vreugde en blijheid die je voor jezelf kunt scheppen, ook in moeilijke tijden. “Vogels staan voor blijheid, vrolijkheid, eigen regievoering en vrijheid en dat wil zij eigenlijk visualiseren. Zij maakt haar eigen vogels omdat zij het belangrijk vindt om zelf, maar ook voor andere mensen de mogelijkheid tot vliegen, die de vogels uitbeelden, te kunnen realiseren. De vogels komen op verschillende manieren terug. Daarnaast maakt zij vogels van afvalmateriaal en van keramiek, in verschillende vormen en gedaanten.
Vogels zijn niet het enige thema, daarnaast zijn er nog vele andere thema’s te ontdekken.
Naast haar eigen werk begeleidt zij kinderen en volwassenen in hun creatieve proces.

De afgelopen tijd maakte Hannah veel abstracte handen, een aantal van klei (groot), die zelfstandig opgehangen worden en een 10-tal kleintjes, in slingers opgehangen. Er zijn ook borden met deze handen en een tweetal schilderijen. Een schilderij zou opgehangen worden in de Reestkamer in Oud Avereest en vertoont nog meer symbolen, die te maken hebben met het leven in vrede. Helaas is die expositie vanwege de coronamaatregelen niet doorgegaan. Het andere schilderij hangt bij Hannah thuis.
Waarom geabstraheerde handen? Hannah maakt deze om de wens te verbeelden dat wij mensen meer de handen van de ander hebben vast te houden, ook als we die ander niet kennen of als we bang zijn voor de ander, of wanneer we de ander veroordelen.
Pas als je de ander ziet als een mens met dezelfde behoeftes en wensen als jezelf of als iemand uit je eigen omgeving of kennissenkring dan krijgen we heel misschien een wereld met minder geweld.
Verbinding maken of zoeken is een thema dat vaker voorkomt in Hannah’s kunst. Daarnaast verbeeldt zij abstracte begrippen als speelsheid, kracht, plezier, autonomie en geborgenheid. Deze worden op verschillende manieren verbeeld zoals in handen, vogels fietsen, huizen en torens.

Contactformulier

Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.