Geplaatst op: 30 apr, 2020
Een Jodenster dragen. Wat doet dat met je?
Vanaf zondag 3 mei 1942 moesten alle Joden in Nederland een ‘Jodenster’ van stof op hun kleding naaien. Alleen kinderen jonger dan zes jaar mochten zonder ster.
Vanaf najaar 1940 waren de Nederlandse Joden stap voor stap geïsoleerd van de rest van de bevolking. Met de invoering van de gele ster werd dat isolement compleet. In de zomer van 1942 begonnen de deportaties naar de vernietigingskampen.
Voor iedere Jood waren er vier sterren. Ze kostten 4 cent per stuk, bovendien moest voor elke vier sterren een distributiebon (’textielpunt’) worden ingeleverd. Op niet-dragen van de ster stond een straf van zes maanden hechtenis of duizend gulden boete. Iedereen begreep wel dat die ‘hechtenis’ waarschijnlijk betekende: de dood in een Duits kamp, speciaal het beruchte Mauthausen.(Bron: Verzetsmuseum)
Wat doet het met je. Je moet een ster op je jas naaien, omdat jouw bevolkingsgroep ‘anders’ is. Omdat jij anders bent. Je moet de sterren zelf betalen en misschien werk jij wel in die Joodse fabriek in Enschede waar ze die sterren maken. Als je geen ster draagt, krijg je een boete of word je misschien vergast.
Wat doet het met je als je met een Jodenster op je jas naar buiten gaat? Als je je kinderen verplicht om er één te dragen.
Hoe reageren anderen op jou als je op straat loopt?
Wat denk je?
Wat voel je?
Om het wat tastbaarder of voelbaarder te maken hoe dit voor Joden geweest moet zijn, maakte ik ‘Jodensterren’, die je tijdens de expositie op zou kunnen spelden. Voel wat er gebeurt als jij er één draagt.
Op dit doek (100×150 cm) wil ik over de schoonheid en kwetsbaarheid van een mens schilderen. Het gaat waarschijnlijk bloesem boven het water worden. De achtergrond staat al.
Gea Slotman
Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Webdesign: StandOut Reclame