Tel: 06-27876388
Louis: 06-27876388
Thea: 06-27876388

De beeldentuin is weer geopend! Tot 20 augustus is de beeldentuin open van donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Afke van Halen exposant “75 jaar Vrijheid ” in   Beeldentuin Witharen

Afke van Halen exposant “75 jaar Vrijheid ” in Beeldentuin Witharen

Geplaatst op: 20 apr, 2020

 

Afke van Halen
beeldhouwer: Houten sculpturen en portretten

Dat wat er is…

Mijn beelden van hout ontstaan uit ‘dat wat er is’: ik werk procesmatig en volg het hout. Uiteindelijk komt het beeld tevoorschijn, een beeld dat er eigenlijk al lang in zat. Het is een intensieve manier van werken die mijn geduld danig op de proef stelt en mijzelf lang in onzekerheid laat over ‘waar het naartoe gaat’, het is een zoektocht. Maar als het beeld er eenmaal is, weet ik dat de moeite niet voor niets was en dat het beeld er mag zijn.
Het thema ‘dat wat er is’ is voor mij leidend in mijn werk. Niet alleen kan ik met deze leidraad beelden uit hout tot leven brengen, het geeft ook mijn groeiend besef weer om zuinig te zijn met onze aarde en te leren waarderen van dat wat er al is. Ik verwerk bijvoorbeeld de restanten van mijn houten beelden in nieuw werk. Dit is een cyclische manier van werken die voor mij ook de cyclus van het leven weergeeft. Ik maak bijvoorbeeld boombeelden, gedenkbeelden en sculpturen in opdracht uit eigen tuin van de klant. Aanraakbare en authentieke beelden.
Naast hout, werk ik ook met klei en aluminiumcement. Zo maak ik uit klei portretten naar model. Ik probeer het eigene van het model te ‘vangen’ in een portret. Dit realistische werk contrasteert met mijn houten sculpturen, maar tegelijkertijd vullen ze elkaar aan: met het een ben ik volgend in het proces, met het andere materiaal werk ik heel doelgericht naar een resultaat toe.

Dat wat bevochten moet worden…

75 jaar vrijheid is niet iets wat er als vanzelf is. We moeten hard werken om vrede en vrijheid te krijgen en te behouden.
In deze Coronatijden raken we doordrongen van ons rijke leven, een leven in vrede en vrijheid, in welvaart, en met kansen en mogelijkheden. Het Coronavirus drukt ons met de neus op de feiten: ons leven kan in korte tijd totaal anders zijn: onvrij, onveilig, bedreigend. Voor degenen onder ons die de oorlog niet hebben meegemaakt, wordt duidelijk wat onvrijheid en bedreiging kunnen inhouden. Het is nu weliswaar geen oorlog, maar het is wel een bedreigende tijd, onvrij, onzeker.
Wij zullen moeite moeten doen om onze vrede en veiligheid te behouden en inhoud te geven. Dat gaat niet vanzelf. Er zijn bedreigingen en meerdere opvattingen over wat vrede en veiligheid is.
Laten we met zijn allen oog hebben voor de waarde van het leven, en voor onze eigen verantwoordelijkheid hierin.

75 jaar vrijheid in beeld…

Mijn beeld ’75 jaar vrijheid’ heb ik gemaakt van hout dat gevonden is in Stadhagen, een nieuwbouwwijk in Zwolle. Men schat het op circa 2000 jaar oud. Het is donker hard hout – waarschijnlijk eiken – en op sommige plekken juist heel zacht. Het is grillig en tegelijkertijd kwetsbaar, het laat zich niet makkelijk vormen, net als onze bevochten vrede en vrijheid. Verschillende gedaantes zijn in het beeld te ontwaren, uitingen van vrijheid en vrede. Het beeld maakt een omarmende beweging waardoor het bescherming en veiligheid biedt.

Afke van Halen, beeldhouwer
Woonplaats Zwolle / atelier Lierderholthuis
06 1307 2563
info@afkevanhalen.nl
www.afkevanhalen.nl

 

 

 

Contactformulier

Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.