Tel: 0523-676272
Louis: 06-27876388
Thea: 06-27876388

Openingstijden: Mei t/m September

donderdag t/m zondag

11.00u – 17.00u en op afspraak

Zomerexpositie 2019

Beschrijving van alle gastexposanten van Beeldentuin Witharen in 2019

Ties Mulder exposant Beeldentuin Witharen 2019

Ties Mulder exposant Beeldentuin Witharen 2019

Ties Mulder is in staat om met een zuiver gevoel voor verhouding prachtige
sculpturen te creëren.
Beelden die oproepen tot nadenken, gevoelens symboliseren. Het beeld trekt de mens
naar zich toe. De vormgeving is open en biedt vrijheid tot eigen interpretatie.
Beeld en beschouwer krijgen daardoor een unieke verbinding.
Ties heeft zich jarenlang als autodidact op een geheel eigen wijze ontwikkeld tot
beeldhouwer met een groot scheppend vermogen.
Plaatsing van een van zijn beelden geeft een ruimte een nieuw en verrassend karakter.


Ties Mulder exposant Beeldentuin Witharen 2019

Reigerweg 40
7557 PX Hengelo
074 2420170 / 0646586524

www.tiesmulder.nl

Eveline Bekkering exposant Beeldentuin Witharen 2019

Eveline Bekkering exposant Beeldentuin Witharen 2019

De beelden van Eveline zijn zowel abstract / geabstraheerd als figuratief, waarbij een sterk lijnenspel het beeld zijn specifieke karakter geeft. Soms wordt er gewerkt vanuit een ontwerp of voorstudie, soms puur geïnspireerd door de vorm van de steen.
Thema’s zijn torso’s, gestileerde figuren en natuurlijke vormen, waarin het spanningsveld tussen scherpe lijnen en zachte vormen wordt opgezocht.
Het houwen van een beeld met de trage interactie tussen ontstaan (doen) en ontwikkeling (laten gebeuren) vraagt om onnoemelijk veel geduld, om momenten van luisteren naar het proces, naast steeds opnieuw kijken. En het is juist die traagheid die verdieping geeft aan de uiteindelijke vorm
Eveline is beeldhouwer in de klassieke zin van het woord, d.w.z. zij hakt haar beelden handmatig uit grote brokken natuursteen.

Eveline: “Het ruimtelijk werken in diverse soorten steen geeft mij de mogelijkheid het platte vlak te ontstijgen, en mijzelf en mijn gevoelens werkelijk vorm te geven. Beelden zeggen meer dan woorden. Zij drukken een gevoel, een emotie uit die universeel is en voor een ieder herkenbaar.”

 


Eveline Bekkering exposant Beeldentuin Witharen 2019

Hoofdstraat 8
9444 BP Grolloo
0592-501740

www.bekkering.exto.nl

Lettie Gerber exposant Beeldentuin Witharen 2019

Lettie Gerber exposant Beeldentuin Witharen 2019

In 1984 ging ik voor het eerst naar een vijfdaagse cursus “werken met klei”, in Orvelte. Na die vijf dagen was ik helemaal verslingerd aan de klei. Geweldig, het handvormen, draaien, raku stoken, en veldoven. Al mijn vakanties besteedde ik er de volgende jaren hieraan. Toen ik in de jeugdhulpverlening totaal vastliep, ik had een incestopvanghuis moeten opstarten, besloot ik daarmee te stoppen.
Ik verkocht mijn huis in Winschoten, woonde tijdelijk in Foxhol, en ging op zoek naar een plek waar ik een keramiekatelier kon starten. Ik vond, na lang zoeken, een huis in Gramsbergen, aan de Stationsstraat. De garage moest nog wel verbouwd worden tot atelier !
In 2008 kocht ik een huis op zo’n 50 meter afstand van mijn vorige atelier ….. Ook daar moest weer flink worden verbouwd, mijn huidige atelier was een voormalige stal ! Ik heb nu veel meer ruimte om mijn werk tentoon te stellen.
Inmiddels woon en werk ik bijna 30 jaar in Gramsbergen !
Het werk dat ik maak komt altijd van binnen uit, soms ingevingen….. Soms zie ik pas later welke symboliek ik heb neergezet ……. Namaken is er niet bij, het moeten altijd mijn eigen ontwerpen zijn !


Lettie Gerber exposant Beeldentuin Witharen 2019

Boomhofstraat 12
7783 AN Gramsbergen
0524-561595 0657335556

www.lettiegerber-keramiek.nl

Glaswark:  Monique Nijmijer & Evelien Limbeek exposanten Beeldentuin Witharen 2019

Glaswark: Monique Nijmijer & Evelien Limbeek exposanten Beeldentuin Witharen 2019

GLASWARK
Monique Nijmeijer & Evelien Limbeek
Wat betekent glas voor ons?
Glas onbewerkt: Strak, koel, hard materiaal.
Glas gefused: Rond, warm, glad materiaal.
De verandering die de kleuren ondergaan en de glans van het glas onder invloed van licht blijven ons verwonderen.
Ongeveer 10 jaar geleden zijn wij begonnen met glasfusing, nog steeds zij wij gefascineerd door de mogelijkheden die het materiaal biedt. Het nodigt ons iedere keer weer uit om andere technieken /materialen te gebruiken.
Niet voor de hand liggende vormen zijn voor ons een uitdaging,
het samenvoegen met andere materialen, de grenzen op zoeken van wat maakbaar is.
Het is iedere keer een verrassing als de oven na een stookgang weer open mag om te kijken of het resultaat is zoals wij het verwacht hadden
Onze glas-objecten zijn hiervan een voorbeeld.

Onze ambachtelijke vaardigheden hebben wij in verschillende cursussen aangeleerd en verder uitgebreid door praktijkervaring in onze eigen ateliers.

Wij hebben beiden een anderen manier van werken en kijken anders naar onze objecten, we vullen elkaar hierdoor in positieve zin aan.
Deze samenwerking geeft ons een extra stimulans om nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen en uit te proberen.

Monique Nijmeijer
Rijssensestraat 88
7642 NL Wierden
0614665289

Evelien Limbeek
Schoolstraat 3
7625 PN Zenderen
06-51 35 60 58


Glaswark: Monique Nijmijer & Evelien Limbeek exposanten Beeldentuin Witharen 2019

Rijssensestraat 88
7642 NL Wierden
0614665289

www.glaswark.nl

Corrie Kaas exposant Beeldentuin Witharen 2019

Corrie Kaas exposant Beeldentuin Witharen 2019

Corrie Kaas(1948) stenen beelden
Sinds 2003 ben ik gegrepen door het werken in steen. Het was liefde vanaf het eerste moment. Steen is oermateriaal. Ik vind het geweldig als dat materiaal onder mijn handen zich omvormt tot een beeld waar ik een warm gevoel bij krijg. Ik word er ook blij van wanneer zo’n beeld andere mensen raakt.
Ik heb geen officiële opleiding gedaan in de kunstsector, wel heb ik les gehad van beeldhouwster Joke Schaap-Boon, van wie ik de kneepjes van het vak heb geleerd en die mij met name in het stileren zeer waardevolle begeleiding heeft gegeven. Daarnaast maak ik al lange tijd deel uit van het beeldhouwerscollectief: steengroep de “VerBEELDing”. Wij stimuleren en adviseren elkaar.
Zachte stenen, harde stenen, lastig of makkelijker te bewerken, alles was en is nog steeds een uitdaging voor mij om mee aan de slag te gaan. De hardere stenen hebben nu mijn voorkeur, maar ook het zachtere albast vind ik nog steeds een prachtige steensoort om te bewerken. Door de jaren heen ben ik steeds meer tot een eigen stijl gekomen, dat ontdekte ik pas toen mensen gingen zeggen: “dat is een typische Kaas” . Blijkbaar komt die stijl van binnenuit.
Ik word geïnspireerd door vormen en bewegingen in de natuur: bij mens, dier, planten, wolkenluchten of wat dan ook. Een vorm ontstaat ook vaak als ik bezig ben, het is een bepaalde beweging die goed voelt van binnenuit en dan ‘zomaar’ tot iets leidt. Meestal mondt het uit in vormen die in dunheid tot de rand gaan van wat nog mogelijk is, met rondingen en ribben. Ik probeer altijd in zo weinig mogelijk lijnen een beweging te treffen, ik houd van stileren of helemaal abstract werken. Daarnaast vind Ik het belangrijk om mijn beelden goed af te werken, daar gaat heel veel tijd in zitten, maar dat heb ik er graag voor over. Stenen beelden zijn altijd unieke exemplaren, dan moet voor mij in alles dat unieke ervan afstralen.
Beeldhouwen in steen is en blijft mijn grote passie.
Geëxposeerd heb ik in o.a. de Beeldentuinen: De Booghgaards in Callantsoog (2015); Exloo (2016); Beeldentuin in Gees (2017); Hobrede (2018); Bergense kunst10daagse (elk jaar 2005-2018) ; eigen Beeldentuin Corrie Kaas (2012-2018) en vele korte exposities


Corrie Kaas exposant Beeldentuin Witharen 2019

Dorpsstraat 60
1721 BL Broek op Langendijk
0226-341376

corriekaas.exto.nl

Christa Versluijs exposant Beeldentuin Witharen 2019

Christa Versluijs exposant Beeldentuin Witharen 2019

Christa Versluijs, Amsterdam, 1946

BEELDEND VORMEN IN KLEI EN METAAL

Vanaf mijn 20e ! volg ik cursussen en workshops waarbij zowel alle kleitechnieken als vormgeving aan de orde zijn gekomen. Ook heb ik mij geschoold in het beeldend vormen in metaal. De combinatie klei/metaal is voor mijn ontwikkeling grensverleggend gebleken. Gaandeweg is gebleken dat het monumentale werk mij het meest aanspreekt, maar ook een heel klein werkje schuw ik niet! Omdat tuinen en huizen van familie en vrienden behoorlijk vol begonnen te raken met mijn werk ben ik elders gaan exposeren. Groepsexposities in culturele centra in Velsen, Heemskerk en Alkmaar. Verder twee keer deelgenomen aan de Kunsttiendaagse in Bergen NH en in 2018 zijn beelden van mij in beeldentuin Zwakanaga in Exloo te zien geweest.


Christa Versluijs exposant Beeldentuin Witharen 2019

Dawson Nes 19
1862 AG Bergen (NH)
0725897380 0615237759

www.christaversluijs.nl

Harma Wierbos exposant Beeldentuin Witharen 2019

Harma Wierbos exposant Beeldentuin Witharen 2019

Glaskunstenares Harma Wierbos (1956) woont en werkt in Alteveer, gem. Hoogeveen.

Harma heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot glas maar pas in 2010 werd het voor haar mogelijk om zelf aan de slag te gaan met verwerken van glas.
Via workshops bij bekende glaskunstenaars (Enith Benedictus en Steef Hendriks) heeft zij zich de grondbeginselen van glasfusen eigen gemaakt. Door de aanschaf van een eigen glasoven werd het mogelijk om haar techniek te ontwikkelen en te verfijnen en te experimenteren met de mogelijkheden van glas.
Harma werkt graag intuïtief. Eerst is er een vaag idee, meestal alleen een vorm en een kleurscharkering. Tijdens het bewerken van het glas ontstaan steeds nieuwe ideeën en inzichten en zo ontstaat uiteindelijk een glaskunststuk waar ze tevreden over is.
Alles gaat handmatig, er komen géén machines aan te pas. Ze gebruikt glaskorrels (vaak zelfgemaakt) in verschillende diktes om mooie effecten te verkrijgen.
Het laatste jaar is ze bezig geweest om de technieken van “Sandcasting” en “Kilncasting” onder de knie te krijgen.
Voor Sandcasting wordt in een zorgvuldig gemaakt bed van een mix van metselzand en bentoniet een afdruk van een vorm gemaakt. Deze vorm wordt daarna gevuld met glas en op hoge temperatuur gestookt. Doordat het glas in contact komt met het zand krijgt het aan de ene zijde een doffe uitstraling waarin mogelijk nog kleine resten van het zandbed te zien zijn. De andere zijde is glanzend.
Bij Kilncasting wordt via een zelfgevormde mal van gips en kwarts een afdruk gemaakt van bijvoorbeeld een kledingstuk waar herinneringen aan vast zitten. Bijzondere glaswerken zijn het resultaat van deze manier van werken.
Al sinds het begin van haar werken met glas exposeert ze o.a. in bibliotheken en kerken maar ook in beeldentuinen zoals “Zwakanaga” in Exloo en “Het Aardscheveld” in Assen en galerie “New Greenwich Village” in Veeningen.
Haar werken hebben geen eenduidige uitstraling. Soms figuratief maar ook abstract. Ze maakt grotere glaskunstwerken die buiten geplaatst kunnen worden maar ook kleinere werken voor het binnen interieur.
Voor Harma is het werken met glas een ontdekkingstocht waar voorlopig nog geen einde aan komt. Het zonlicht dat speelt in het glas, de mooie kleuren en vormen die door de breking van het licht te zien zijn. Het fascineert haar telkens weer.

Foto Gerrit Boer


Harma Wierbos exposant Beeldentuin Witharen 2019

Albert van Daatselaarstraat 16
7915 BA ALteveer
0528-785566/ 06-46266418

www.glasenkunstig.nl

Max Timmerman exposant Galerie de Schaapskooi, Beeldentuin Witharen, van 18 juli t/m 29 sept 2019

Max Timmerman exposant Galerie de Schaapskooi, Beeldentuin Witharen, van 18 juli t/m 29 sept 2019

Max Timmerman (1950) is beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar, graficus en maker van kleine objecten en gedichten. Hij studeerde aan de academie voor beeldende kunsten in Utrecht en Enschede (AKI)
Timmermans werk gaat altijd over de oorsprong van de dingen. Een zoektocht naar de bron! Daarbij speelt de natuur, in al haar facetten, een belangrijke rol. Opgegroeid als zoon van een Ornitholoog (vogeldeskundige) leerde hij al snel de waarde onderkennen die de natuur, de bron van alle bestaansvormen, voor hem had. Paleontologie en de evolutietheorie spelen daarbij belangrijke uitgangspunten. Vogels als symbool voor de vrijheid en vlinders als symbool voor de ziel zijn kenmerken in zijn werk. Uitgangspunten voor zijn tekeningen, grafiek en samengestelde schilderijen zijn dan ook vaak voorwerpen die hij tijdens zijn veelvuldige reizen verzamelde. Zoals: vlinders uit de Amazone en Japan, een stukje hout uit Afrika en een klein vliegtuigje uit New York. Max werk is realistische en soms enigszins abstract. Het is vaak een lange zoektocht naar een specifiek voorwerp en vorm, beeld en betekenis. Daardoor is een schilderij soms pas na jaren af.
De essentie van Kunst is voor Max het tonen van een werkelijkheid zoals die door hem is ervaren. Waarbij hij hoopt dat de toeschouwer eveneens een beetje geraakt wordt en beseft dat het leven bestaat uit zoveel verschillende werkelijkheden en zich realiseert dat er niet maar één waarheid bestaat!


Max Timmerman exposant Galerie de Schaapskooi, Beeldentuin Witharen, van 18 juli t/m 29 sept 2019

Zwaluwlaan 19
7711 LN Nieuwleusen
0529-785091

www.kunstmaxtimmerman.com

Carla Luik exposant Galerie de Schaapskooi, Beeldentuin Witharen , van   1 mei t/m 14 juli 2019

Carla Luik exposant Galerie de Schaapskooi, Beeldentuin Witharen , van 1 mei t/m 14 juli 2019

Carla Luik, geboren 16 mei 1950 te Den Haag.
Daar volgde zij de 4-jarige dagopleiding aan de Kon. Academie van Beeldende Kunsten mèt onderwijsbevoegdheid.
Een tweede kunstopleiding volgde zij aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle.
Tijdens de jaren op de academie in Den Haag maakte zij kennis met het aquarelleren. Ondanks dat zij ook met andere materialen werkt is het aquarelleren haar altijd blijven fascineren.
De spanning wat de verf , gemengd met water, gaat doen, het toeval en vooral het streven om het licht erin te houden, is iedere keer weer een uitdaging.
De aquarellen zijn dàn weer verstild dàn weer uitbundig naar gelang haar gemoedstoestand op het moment van maken.


Carla Luik exposant Galerie de Schaapskooi, Beeldentuin Witharen , van 1 mei t/m 14 juli 2019

Wolfskuil 2
7731 AR Ommen
0529-451623

www.carlaluik.nl

Jan Flierman exposant Beeldentuin Witharen 2019

Jan Flierman exposant Beeldentuin Witharen 2019

Jan Flierman ( 1949) is beeldend kunstenaar.
Het materiaal waarmee hij werkt zijn grove ruige, en door het weer aangetaste tuinbielzen. Het uitgangspunt is hergebruik en het motto is “Van Biels naar Beeld”

Vaak hebben zijn beelden een communicatieve betekenis, geven een karakter weer of refereren aan een stroming of een overtuiging in de samenleving. Soms is zijn werk heel grof waarbij de structuur nauwelijks is aangetast, soms ook erg verfijnt en gepolijst.

Met splijten en klieven legt hij de mogelijke schoonheid van het beeld bloot. Hij bewerkt de gekloofde of gezaagde delen op een dusdanige manier, dat de sporen van de oorspronkelijke vorm zo veel mogelijk zichtbaar blijven of juist worden geaccentueerd. De transformatie van het ruwe bielsmateriaal naar een schitterend beeld wat zo opnieuw als schoonheid weer in de tuin geplaatst kan worden.


Jan Flierman exposant Beeldentuin Witharen 2019

Ugchelsegrensweg 5
7339 CT Ugchelen
055-5413725/06-48822843

www.beeldenvanbielzen.nl

Ton Scheerhoorn exposant Beeldentuin Witharen 2019

Ton Scheerhoorn exposant Beeldentuin Witharen 2019

Vanaf mijn jeugd heeft beeldende kunst al mijn interesse gehad.
In mijn studietijd ben ik begonnen met fotografie.
Via mijn beroep als manager in het MBO onderwijs kwam ik in aanraking met beeldende kunstenaars in hout, steen en metaal.
In 1999 werd ik tijdens een reis in Zimbabwe gegrepen door beeldende kunst in steensoorten zoals albast, serpentijn, marmer en graniet.
Vooral werken met metaal was voor mij een uitdaging en na diverse lascursussen heb ik mij bezig gehouden met het lassen van beelden in cortenstaal en rvs.
Mijn beelden zijn meestal figuratief en soms abstract.
In mijn beelden ontbreken details, zodat de kijker hier zelf een invulling aan kan geven.
Voor het maken van beelden in rvs gebruik ik meestal platen van 5 tot 8 mm dik.
RVS is een zeer hard materiaal en niet met de hand te buigen.
Eerst maak ik een ontwerp op ware grootte.
De ontwerpen plaatsen we, via de computer, zodanig op de plaat dat er ook nog een mooi beeld over blijft als de ontwerpen zijn uitgesneden.
De huid van de dan nog platte platen bewerk ik met een schuurmachine in een bepaalde structuur.
Met behulp van een grote wals buig ik de ontwerpen in de juiste vorm.
Daarna lassen we de onderdelen zodanig aan elkaar dat er een abstract- en/of figuratief beeld ontstaat.
Meestal ontbreken er details in de beelden, zodat de kijker hier zelf een invulling aan kan geven. Onder de meeste beelden maak ik nog een voet.
De laatste handeling is het poetsen met een rvs-onderhoudsmiddel.


Ton Scheerhoorn exposant Beeldentuin Witharen 2019

De Oosteresch T: M: E: W: 24
7783 CR Gramsbergen
0524-561683/06-29535570

www.tonscheerhoorn-beelden.nl

Karin Lesuis exposant Beeldentuin Witharen 2019

Karin Lesuis exposant Beeldentuin Witharen 2019

In 2000 ben ik gestart met het beeldhouwen in steen. Later ben ik ook gaan werken met granito en brons.Ik vind het heerlijk om nieuw materiaal en nieuwe mogelijkheden te ontdekken en mezelf niet vast te leggen. Ieder materiaal biedt weer andere mogelijkheden en stimuleren mij tot hele verschillende beeldtaal.
Na het volgen van een edelsmidopleiding en een lascursus leg ik me de laatste jaren vooral toe op het werken met metaal. Klein en verfijnd in de vorm van sieraden in zilver en titanium, groot en robuust in de vorm van vooral buitenbeelden in Cortenstaal. Met deze beelden zal ik deelnemen aan de expositie van Beeldentuin Witharen.
Mijn werk kenmerkt zich door strakke stoere vormen, waar het materiaal zich ook uitstekend voor leent. Persoonlijk vind ik de ruwe oranje- bruine huid van het Cortenstaal heel mooi harmoniëren met een natuurlijke groene omgeving. Glas, gefused of gecast, vormt steeds vaker een onderdeel in mijn beelden, als lichtvanger en kleuraccent.

 


Karin Lesuis exposant Beeldentuin Witharen 2019

Zuideinde 24
7875 CD Exloo
0591-585228 0612396153

www.karinlesuis.nl

Marion van der Schelde exposant Beeldentuin Witharen 2019

Marion van der Schelde exposant Beeldentuin Witharen 2019

SPELEN MET MATERIALEN EN DANS

Vanaf haar 1e jaar speelde zij elke zomer in de Dordogne met water en kiezels. Vanaf haar 4e jaar zat ze op ballet. De keuze tussen professioneel dansen of de kunst werd de academie. Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met autonoom ruimtelijk werk: dansers van pure materialen, hout en ijzer, ´bewegend´ door de ruimte. Jaren later, verrijkt door werkervaring en leven is zij terug bij haar eigen bron, de hartstocht, het plezier om te spelen met aardse materialen: hout, metaal, steen, licht. En bij de drang om hun schoonheid te tonen. Uit de verschillende materialen construeert zij nieuwe wezens


Marion van der Schelde exposant Beeldentuin Witharen 2019

Zaagmolenstraat 121C
3036 HH Rotterdam
06-51539664

www.marionvanderschelde.nl

Contactformulier

Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.