Tel: 0523-676272
Louis: 06-27876388
Thea: 06-27876388

Zomerexpositie 2017

Bekijk hieronder het overzicht van alle gastexposanten van de zomerexpositie 2017.

Hillie ter Haar, steen

Hillie ter Haar, steen

In 2001 ben ik in aanraking gekomen met beeldhouwen via het volgen van een workshop bij Annejet van Stekelenburg in Hellendoorn.
Ik werk vooral in serpentijn, alhoewel ik de laatste tijd ook wel in andere steensoorten werk, zoals albast, zandsteen, speksteen.
De beelden ontstaan door de  vorm van de steen te volgen en het is iedere keer weer een verrassing welke kleur te voorschijn komt.


Hillie ter Haar, steen

De Marke 23
7431 GE Diepenveen
0570-592956

www.hillieterhaarbeelden.nl

Alexandra en Herman Veneman, keramiek

Alexandra en Herman Veneman, keramiek

Keramiekatelier De Tweede Kamer
Sinds begin 2000 ben ik, Alexandra beroepsmatig bezig met het werken met klei. Vanaf 2011 samen met partner Herman. Werken met klei is een passie die niet meer weg te denken is uit ons leven. In het atelier zijn wij vooral bezig met vormgeving en het uiting geven aan de vele ideeën die in het hoofd zitten. Wij houden van de diversiteit die keramiek met zich meebrengt. Binnen dit plastisch materiaal bevindt zich een eindeloze wereld van ontwikkeling en experiment. Met de diversiteit die ik, Alexandra, ambieer, probeer ik het leven meestal te relativeren door in mijn producten  een komische en/of licht maatschappij kritische noot  mee te geven.
Naast het creëren van eigen werk voor exposities en onze vaste “afleveradressen”, ben ik in de wintermaanden  bezig met het geven van cursussen/lessen en workshops in het atelier. De workshops zijn meestal een leuk dagje uit voor families, vrienden en collega’s.Naast het maken van keramiek houdt Herman zich bezig met het combineren van metalen (cortenstaal en rvs) met kleiobjecten.
In de zomermaanden is onze tuin geopend voor bezoekers met ons eigen werk in keramiek, schilderijen uitsluitend in olieverf op linnen, en metaalobjecten. Onze tuin is voor sommigen even een welkom rustpuntje voor een kopje koffie/thee. Meestal hebben we in de zomer gastexposanten die hun werk ten toon stellen.  Daarnaast staan we op enkele kunstmarkten en fairs.

Alexandra en Herman Veneman, keramiek

Hammerweg 9
7731 AH Ommen
0529- 451463

www.keramiekalexandraveneman.nl

Bep Kalb-Lijnkamp, steen

Bep Kalb-Lijnkamp, steen

Ik werk graag met mijn handen en vind het erg leuk om veel technieken te leren en uit te proberen. Zo begon ik al omstreeks 1980 met het volgen van boetseercursussen in Norg, bij Tine de Groot. Werken met klei deed ik niet alleen bij Tine, maar ook thuis. Ook in Norg volgde ik tekenlessen bij Hetty Steiger. Van beiden leerde ik veel. Een beeldenexpositie in Hijken (Dr.) van Zimbabwaanse kunstenaars en het volgen van een beeldhouwcursus daar, opende mijn ogen en hart voor het houwen in steen. Daar wilde ik veel meer mee doen en ik volgde cursussen bij beeldhouwer Klaas Kuiper in Assen en bij Dick Swaak op het Kunstencentrum in Groningen.
De laatste jaren richt ik me bijna uitsluitend op beeldhouwen in steen. Momenteel volg ik nog steeds lessen bij mijn huidige leermeester Hans Rikken, bij het ICO in Assen. Van hem leer ik zó veel: werken met klei, steen, hout, maken van mallen en gieten van brons. Elke week daarheen is voor mij een soort” Snoepje van de Week”. Mijn voorbeelden en inspiratie haal ik uit museumbezoeken, uit kunsttijdschriften en kranten. Ook tijdens vakanties bezoeken mijn man en ik vaak musea en dan fotografeer ik interessante beelden. Zo werd ik erg getroffen door een beeld in de kloostertuin van de kathedraal van Salisbury, waarvoor ik een speciale steen naar Nederland liet komen. Thuis ging ik er mee aan het werk, maar altijd met eigen interpretatie.


Bep Kalb-Lijnkamp, steen

Merelhof 36
9331 KL NORG
0592-613854

Lolke van der Bij en Marianne van Dedem, RVS sculpturen en schilderijen

Lolke van der Bij en Marianne van Dedem, RVS sculpturen en schilderijen

Lolke van der Bij is geboren in Friesland (1949). Hij woont al jaren in Maarssen en is werkzaam als schilder en beeldhouwer.
In zijn driedimensionale werk is roestvrijstaal het meest geëigende materiaal waarmee Lolke zijn bewogenheid en gevoelens vorm kan geven.
De sculpturen bestaan vooral uit abstracties. Sommige beelden zijn echter meer figuratief van uitbeelding, waarbij hij de essentie van een figuur op subtiele wijze tot uitdrukking weet te brengen. Hierbij wil hij met zo weinig mogelijk franje doordringen tot de werkelijke kern. Ieder detail dat de aandacht van de vorm kan afleiden wordt als overbodig beschouwd.Thema’s als spanning, beweging en communicatie spelen tevens een belangrijke rol in zijn werk en geven de vorm meer kracht. Naast vormgeving heeft technologie zijn warme belangstelling, hij heeft dan ook een technische achtergrond. Als ontwerper van monumentale beelden combineert hij artistiek kunnen met technische mogelijkheden. De behoefte aan eenvoud, het streven naar essentie staat centraal in het werk van deze kunstenaar. Lolke exposeerde met succes op vele plaatsen in Nederland, België en Duitsland. Hij is de laatste jaren bezig met het combineren van materialen, soms alleen, soms met anderen. Sinds een aantal jaren werkt hij samen met Marianne van Dedem-Henstra.
Marianne van Dedem-Henstra (1968) is autodidact en schildert vooral uit gevoel en vaak in ronde vrouwelijke lijnen. Door de vorm, de kleur en het gebruiken van natuurlijke materialen ontstaan er energieke bewegingsvolle beelden. Het resultaat kan abstract zijn of figuratief. Wat je ziet is van belang maar zeker ook het gevoel en de passie die zij in haar schilderijen stopt zijn voor haar belangrijk om de toeschouwer mee in aanraking te brengen.
De materialen waarmee zij werkt zijn een mix van oud ijzer, oude tegels, bitumen, hars en moderne materialen als kaolin, epoxy en roestvrijstaal. Door de vorm en kleur van al die verschillende grondstoffen ontstaan energieke, bewegingsvolle beelden. Die zijn meestal figuratief, je kunt er als toeschouwer dus herkenbare vormen in zien. Soms schildert ze echter ook abstract. Mijn schilderijen zijn te herkennen aan hun zwierige, ronde, vrouwelijke lijnen, harmonieuze kleuren en vaak ook door een zeer divers materiaalgebruik.
Gevoel en emotie zijn maatgevend in haar werk als kunstenaar. Ze vormen haar belangrijkste drijfveren. Ze is pas tevreden wanneer ik de energie en passie waarmee ze schildert, heeft kunnen overbrengen op haar werk. En via haar werk uiteindelijk op de toeschouwer. Want natuurlijk is het van belang hoe een kunstwerk eruitziet, maar zeker ook wat het met je doet. Welke gevoelens het in je losmaakt, welke emoties je erbij voelt.
Ze laat zich graag inspireren door kunstenaars als Miro en Rodin. Daarnaast werkt ze op dit moment samen met beeldend kunstenaar Lolke van der Bij. Samen bedenken en creëren ze allerlei objecten, meestal op basis van staal, roestvrijstaal en hout. Die geven we vervolgens diepte en kleur met behulp van o.a. harsverbindingen, bitumen en pigmenten.
www.kunstgevoel.com
T.: 06 52458591
E.: m.vandedem@gmail.com

Lolke van der Bij en Marianne van Dedem, RVS sculpturen en schilderijen


Maarssen
06 53 54 99 13

www.lolkevanderbij.com

Marc Deeleman, cortenstaal

Marc Deeleman, cortenstaal

Mijn naam is Marc Deeleman, ik ben geboren in 1965, autodidact, opgegroeid in het atelier/gieterij van m’n vader (kunstenaar Frans Deeleman).
Op jonge leeftijd al vertrouwd met het ambacht van bronsgieten,  koos ik na de middelbare school  voor werk in de zorg, om na m’n 30e weer terug te keren naar de gieterij.        Hier begon ik mijn eigen beelden te gieten, aanvankelijk wandplastieken gegoten in zandmallen. Later ruimtelijk, organische beelden volgens de verloren was methode.
Sinds 2011 ben ik geleidelijk overgestapt op ijzer en cortenstaal als basis voor mijn beelden. Dit materiaal en de manier van bewerken levert mij een hernieuwde creatieve werklust op. De techniek is anders, het resultaat ook, maar in het proces spelen intuïtie,  spontaniteit en toeval nog steeds een belangrijke rol.
Vaak zonder duidelijk vooropgezet plan beginnen aan een beeld dat al experimenterend zijn vorm krijgt is mijn favoriete manier van werken.
Tot slot laat ik m’n beelden liever voor zich spreken, dan er zelf veel woorden aan te wijden.

Marc Deeleman, cortenstaal

Oude Kleefsebaan 15
6571 BC Berg en Dal
06-21437372

www.markdeeleman.exto.nl

Sjaak Smetsers, glas en metaal

Sjaak Smetsers, glas en metaal

In kloosterdorp Steyl  leeft en werkt Sjaak Smetsers samen met zijn muze Lianne. In deze omgeving van kloosters, parken en rust ontstaan zijn onmiskenbare beelden, die vervolgens internationaal hun weg vinden in vele galerieën, bedrijven en bij particulieren.
Glas, brons, koper, staal, tin; als een speelse alchemist bedenkt Sjaak Smetsers voor ieder nieuw beeld frisse combinaties. Hij giet als de tijd het toelaat zelf brons; bewerkt tevens koper, staal of (zilver)tin, (ver)smelt diverse soorten glas, appliceert vernuftig bladgoud, bladzilver en metaalfolie en vervaardigt ook functioneel in te passen keramiek. Daarenboven slijpt, schuurt, polijst en patineert hij al zijn bronzen beelden zelf. Met veel geduld en toewijding vervaardigt hij kleurnuances die we in de natuur niet snel tegenkomen.
De driedimensionale fabelwezens van Sjaak Smetsers sluiten inhoudelijk naadloos aan bij een lange West-Europese culturele traditie. De fabeldieren treffen we al in de elfde, twaalfde, dertiende én veertiende eeuw aan. Ze zijn vooral te zien op apocalyptische voorstellingen op portalen of op luchtbogen van Romaanse en Gotische kerken.
Het bijzondere, hedendaagse werk van Sjaak Smetsers sluit aan bij een lange kunsttraditie maar staat tegelijkertijd qua ideeën en uitvoering op hoogst originele benen. En dat is geen fabeltje. Daarnaast is Sjaak gewoon een zeer aimabel en toegankelijk mens, kunstenaar én ondernemer.

Sjaak exposeert zijn werk in zijn eigen galerie “Moeejendaag” in Tegelen. www.moeejendaag.nl

Openingstijden: vrijdag 12.00 tot 17.00 uur en  zaterdag 12.00 tot 17.00 uur en bezoek op afspraak.


Sjaak Smetsers, glas en metaal

Grotestraat 61a
5931 CT Tegelen
+31 (0)77 3747510

www.sjaaksmetsers.nl

Olaf Hulsmann en Stephanie Ahn, staal

Olaf Hulsmann en Stephanie Ahn, staal

Olaf en Stephanie vervaardigen  van oud schroot archaïsch ogende objecten. Zij maken  daarbij gebruik van  oude, geoxideerde ijzerplaten die hij met een snijbrander bewerkt. Hierdoor ontstaan uitgesneden stijltekeningen, die ontworpen worden door Stephanie Met andere ambachtelijke metaalbewerkingen zoals  slijpen en lassen en spateltechnieken wordt het object verder bewerkt. Pigmenten en oxidatietechnieken zorgen voor de afwerking. Waren de werken oorspronkelijk nog erg geïnspireerd op de holen mensen, momenteel ontstaan er meer vrij beelden, waarbij de archaïsche oorsprong gedeeltelijk is terug te vinden. Olaf heeft de Fachhochschule voor autotechniek afgerond. Olaf is autodidact. Stephanie heeft een kunstopleiding in Bielefeld gevolgd en heeft zich gespecialiseerd in keramiek. Met name het raku stoken.

 


Olaf Hulsmann en Stephanie Ahn, staal

Weststr. 32
Bielefeld, Duitsland


www.atelierhaus-chaco.de

Marjan van Schaik, glas

Marjan van Schaik, glas

Werken met glas. De weerbarstigheid en transparantie van het materiaal dagen haar iedere keer weer uit een stap verder te gaan. Het is steeds weer een feestje om de oven na de lange stookgang te openen en te zien of het glas zich gedragen heeft zoals zij had verwacht! Kleurrijk en abstract, dit zijn de  meest  kenmerkende aspecten van haar werk. Haar grote passie is het blijven experimenteren met nieuwe technieken waarbij het glas altijd centraal staat. Zo is Marjan regelmatig te vinden in Lommel (Belgie). Hier probeert zij zich de techniek van het glasgieten eigen te maken. De door haar opgedane kennis en haar ervaring met de verschillende technieken deelt zij graag met anderen in de workshops en cursussen die zij geeft in haar atelier in Dedemsvaart.


Marjan van Schaik, glas

De Aak 73
7701 LG Dedemsvaart
06-25423776

www.glasatelierbreekbaar.nl

Lei Hannen, Keramiek

Lei Hannen, Keramiek

De Limburger Lei Hannen was aanvankelijk werkzaam in het bedrijfsleven met een chemische achtergrond. Vanaf de kinderjaren heeft hij echter nooit  de verwondering in de kunst uit het oog verloren.  Rond zijn dertigste volgde hij zijn hart en vond rust in keramiek als kunstvorm. Stak zijn licht op bij “keramisten van de wereld”. Keramiek biedt hem een haast onbegrensde vrijheid in scheppend vermogen. Juist het ontdekken van deze vrijheid is  een onmetelijke rijkdom. Hij ervaart de opgelegde natuurlijke wetmatigheden in de keramiek niet als een belasting, maar juist als een metafoor voor de kracht van de elementen met het daarmee afgedwongen respect. Het relativeert. Hierin scheppend te handelen ondervind hij als een voorrecht. Tevens is het scheppende element in het wordingsproces een weerspiegeling van de vrijheid die hij als onontbeerlijk acht. Vrijheid die je bevechten moet, steeds weer.  Studie reizen die hij ondernam naar o.a. China, Marokko, Mongolië, Japan en Maleisië vormen een onontbeerlijke bron van inspiratie.
Lei exposeert sinds 1987 in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mongolië, Noorwegen, Nederland , Oostenrijk  en Spanje .
Kunst is van wezenlijk belang voor onze samenleving. Ter promotie hiervan vervult hij bestuursfuncties of is lid van Keramiek Kring Limburg, Limburgse Kunst Kring, KC61 en de Nederlandse Vakgroep Keramisten. Winnaar Cultuurprijs 2015 van de Gemeente Echt-Susteren.

Lei Hannen, Keramiek

Brugweg 25
6102 TE Echt
0475-484585

www.leihannen.nl

Frieda Waanders, marmer ea

Frieda Waanders, marmer ea

Frieda woont in Den Ham en heeft een atelier aan de Herengracht in Almelo.  Hier maakt ze haar beelden in natuursteen, zowel vrij werk  als werk in opdracht.
Ze werkt o.m. met marmer, albast en serpentijn, soms gecombineerd met staal.
De beelden  worden handmatig met hamer en beitel in vorm gebracht, waarna het beeld door slijpen, schuren en polijsten afgewerkt wordt.
Binnen een soms figuratieve, soms abstracte of gestileerde vormgeving zoekt ze naar balans tussen materiaal en vorm. Waarin beide tot hun recht komen, elkaar versterken en in schijnbare eenvoud tot de verbeelding spreken en weten te raken.
Na het 4 jaar volgen van cursussen in beeldende vormgeving, beeldhouwen, marmerbewerking en diverse masterclasses aan de internationale beeldhouwacademie Campo dell’ Altissimo in Italië, heeft Frieda in 2004 van het beeldhouwen (een deel van) haar werk gemaakt.  Haar leermeesters waren o.a. Ger Bonsink, Peter Rozenzweig, Roland Steger en Raphaël Beil.  Jaarlijks brengt ze nog steeds een periode door in Italië om te beeldhouwen nabij de marmergroeves in het prachtige berglandschap van Toscane.
Naast natuursteen werkt Frieda de laatste jaren ook in brons.
In 2010 is Frieda Waanders uitgeroepen tot winnaar van de Herman Krikhaar kunstprijs in het stadhuis in Almelo.

Frieda Waanders, marmer ea

Heerengracht 18
7607 BR Almelo
06-29381793

www.friedawaanders.nl

Harm Echten, diverse materialen

Harm Echten, diverse materialen

Harm begon op jonge leeftijd met het maken van kunst en vond zijn inspiratie hoofdzakelijk in de nabije natuur. Aanvankelijk was hij voornamelijk aan het tekenen en schetsen. Eind jaren negentig begon hij te experimenteren met het toepassen van zijn dagelijkse werk, hij werkte als loodgieter, in zijn kunstwerken. Hij gebruikte verweerde stukken zink en lood voor beelden die werden geplaatst in de tuin achter ’t Noamdhuusie. Harm is een veelzijdig kunstenaar, die veel materialen en technieken gebruikt om zijn objecten en grafieken vorm te geven. Deze veelzijdigheid is te bezichtigen in zijn atelier en tuin te Ruinen. De tuin, midden in het dorp, ademt een rustieke sfeer. Het samenspel tussen kunst en de tuin is een unieke.


Harm Echten, diverse materialen

Oosterstraat 24
7963 AD Ruinen
0522-471548

www.harmechten.nl

Fietje Herbrink, acryl

Fietje Herbrink, acryl

Geboren op het schitterende landgoed “Den Aalshorst”, en altijd al mijn inspiratie gevonden in de natuur. Daarnaast bestaat er een relatie met muziek. Met een mengeling van poëzie, dromen en werkelijkheid hoop ik de kijker te kunnen aansporen tot een visuele expeditie. Zonder intuïtie is schilderen voor mij ondenkbaar, verbeelden met verf, zodat alle gevoelens een plek vinden. Elk schilderij is een verduurzaamd stemmingsmoment: de verbeelding van een persoonlijke gemoedstoestand, een intieme ervaring, een poëtische impuls, een doorleefd gevoel of een bijzondere gewaarwording. Invloeden van buitenaf worden omgezet in verinnerlijkte beelden. Spontaan bezig zijn, dat blijft belangrijk. Ook stimuleer ik graag anderen vanuit die gevoelens te werken.

Fietje Herbrink exposeert met haar schilderijen in galerie de Schaapskooi van 29 juni t/m 2 oktober 2017

Fietje Herbrink, acryl

Heinose weg 18
7722 JP Dalfsen
0529-430809

www.galerietjevanfietje.nl

Wies Jansen, olieverfschilderijen

Wies Jansen, olieverfschilderijen

Toen ik 5 jaar was wilde ik kunstschilder worden. Vanaf die tijd hield ik mij geconcentreerd bezig met waarnemen, ervaren van schoonheid, engagement , het mysterie dat in alle dingen huist.
In mijn werk ben ik realistisch maar het mysterie is ook aanwezig. Hoe verhoudt het mysterie zich tot de werkelijkheid, hoe tot de fantasie? Waar vallen ze samen?
Wies Jansen werd geboren in 1947 in Rotterdam. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en slaagde met onderscheiding en won de Piet van Engelen prijs.
Ze ontving beurzen van het Boeillaerdfonds en voorzieningsfonds en werd 2 keer genomineerd voor de Koninklijke subsidie.
Ze exposeerde in Brussel, Antwerpen, Spanje, Amsterdam, Den Haag, Utrecht ,Arnhem, Apeldoorn en vele kleinere plaatsen in Galeries, kerken, openbare gelegenheden enz.
Ze was 40 jaar lid van Genootschap Kunsteliefde te Utrecht. Leverde aan verscheidene kunstuitlenen zoals van het Bonafante museum. Grote aankopen werden gedaan door scheepswerf Cockerill te Antwerpen, ziekenhuis Oldenzaal, Culturele zaken  Utrecht, firma Ericssons.
Ze werkt vaak in opdracht bijv. voor het maken van decors, portretten, trompe l’oeuils.

Wies Jansen exposeert met haar schilderijen in galerie de Schaapskooi van 1 april t/m 25 juni


Wies Jansen, olieverfschilderijen

Frans Halslaan 15
6814 JN Arnhem
026-44394332

Contactformulier

Vul onderstaande velden in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.